Werking Prutske

 

Openingsuren?

 

We bieden dagopvang aan voor alle kinderen tussen 6u45 en 18u15. Aanvullend biedt KDV Prutske ook verruimde opvang aan tot 23u.
In de avondopvang streven we naar een rustig en gezellige sfeer waar de kinderen zich echt thuis kunnen voelen en extra aandacht krijgen.

Wenprocedure

Net voor een kindje in Prutske echt kan starten moet hij/zij drie dagen komen ‘wennen’. Zo krijgt uw kindje de kans om geleidelijk gewoon te worden aan het geluid, het ritme, de drukte, de kindbeleidsters, … Een geleidelijke overgang van thuis naar de kinderopvang vermindert de kans op wiegendood.

Deze drie dagen worden +- 6 weken op voorhand vastgelegd door de pedagoges in samenspraak met de ouders.

  • De eerste wendag (9u30 - 10u30) komt het kindje samen met één of beide ouder(s) een uurtje spelen in de groep. De ouders geven informatie over de gewoontes van het kind en kunnen vragen stellen over de werking van Prutske
  • De tweede wendag (9u - 12u) blijft het kindje al alleen in de groep om te spelen en te eten.
  • De derde wendag ( 9u - 14u) blijft het kindje alleen in de groep om te spelen, te eten en een middagdutje te doen.

Afhankelijk van de noden van het kind en/of de ouder, kan deze wenperiode verlengd worden.

Dagstructuur

Dagindeling verticale werking

 

 

 

Wiegendood preventie

Ons kinderdagverblijf volgt de richtlijnen van Kind en Gezin inzake wiegendoodpreventie strikt op. Dit betekent dat wij kindjes steeds op de rug in een bed laten slapen en dat er geen tetradoeken of knuffels toegelaten zijn in de bedjes. Kindjes slapen in hun slaapzak (eventueel met een tut).

Een knuffel of kan wel in de groep gebruikt worden als troost indien het kindje hier behoefte aan heeft.

Om de overgang van thuis naar het kinderdagverblijf zo vlot mogelijk te laten verlopen, vragen wij dan ook om hier reeds thuis een gewoonte van te maken.

Meer tips omtrent veilig slapen, kan je raadplegen op de website van Kind en Gezin :

https://www.kindengezin.be/kinderopvang/sector-babys-en-peuters/veiligheid-en-gezondheid/veilig-slapen/

Wat meebrengen voor uw kind?

Baby's

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peuters

Aanbod zorg & extra activiteiten

Zorgbegeleidsters Nancy en Diana bieden bovenop de dagelijkse routine regelmatig zorgactiviteiten aan. Bijvoorbeeld : springen op het springkasteel, spelen in het ballenbad, fietsen in de gang, wandelen met de buggybus, puzzelen, een kookactiviteit, klimmen over een parcours, knutselactiviteiten. Ook rustgevende activiteiten: een babymassage wanneer baby’s wat onrustig zijn, of snoezelen met een peuter.

Wekelijks wordt in samenwerking met de ergotherapeute van WZC Nazareth een ‘Jong en oud’ activiteit gedaan. Uit elke leefgroep mogen enkele kinderen mee naar de ‘oma’s en opa’s’, waar we samen bellen blazen, met ballonnen spelen, puzzelen, boekjes lezen en nog veel meer.

Er worden ook seizoensgebonden activiteiten en uitstappen georganiseerd, zoals een herfstwandeling, een bezoek aan de manège, een voorleesweek, een paaseierenraap, een grootoudersfeest, en nog veel meer.

Communicatie

 

 

Om de communicatie met onze ouders te vergemakkelijken, werken wij met een softwareprogramma. In dit programma maken wij elke dag een online heen-en weerboekje aan waarin u alle informatie kan terugvinden over hoe de dag van uw kindje is geweest. (Maaltijden, verluiermomenten, dutjes,…) Dit heen-en weerboekje wordt aan het einde van de dag via e-mail doorgestuurd, met aandacht voor privacy (conform GDPR-regelgeving).